Om oss

Tiddlywinks är jag, Päivi, en hemma-mamma med 3 hemmaboende barn i åldrarna 9 – 13 år. Jag är gift med Henrik och vi bor sedan påsken -18 på en gård utanför Sjöbo i Skåne. Vi är en djurälskande familj så förutom katterna består familjen även av ponnyerna Lucky, Tallis och Solde, den gamla hunden Cleo (Puli), dvärgkochinhöns, några myskankor och 3 marsvin.

Första raskatten, Devon Rexen Lupinängens Medea, flyttade till oss 1995 och hon följdes rätt snart av flera. 1997 kom S*Curlicue’s Dishy Dragon Fly (Malva) till oss och blev vår första avelshona.
Min första kull föddes i december 1997. Jag har alltid varit väldigt förtjust i även Cornish Rex och i januari 2007 fick vi så hem vår första, FIN*Piupaws Thea, från Finland. Våra första (och enda) Cornish-ungar föddes sommaren -09. Under några år kände jag mig mer och mer ”färdig” inom Devon Rexavel och våren 2011 fattade jag det inte helt lätta beslutet att sluta föda upp Devon Rex.

Avelskatterna fick flytta till nya hem både inom landet men även utomlands, för att där kunna bidra till andra uppfödares avelsarbete. Jag behövde lite utmaning och vi beslutade oss för den rätt nya rasen Selkirk Rex, som från 1 oktober 2017 är fullt godkänd som ras inom FIFé, som är det förbundet jag är aktiv inom. Vår första Selkirk, Frizekittis Jule (Trassel), hämtade vi hem från Tyskland sommaren 2011. Vi har sedan dess importerat ytterligare ett flertal katter för att ha inom avelsarbetet. Våra två första Selkirk Rexkullar föddes våren 2012.

En ras som mitt hjärta klappat lite extra för länge är orientaler och eftersom det inte blev som planerat med Cornish Rexaveln, plus förlusten av några älskade katter, blev vi med Oriental hösten 2012. Vi åkte då till Finland och hämtade hem Sushi, en ”en gång i livet”-katt. Han är en underbar kille med personlighet utöver det ordinära. Det har sedan dess blivit fler långnäsor, två kullar och ev kommer det förhoppningsvis bli någon mer kull av rasen.

Våra katter är mer är bara en del av ett avelsprogram. Dom är våra älskade sällskapsdjur och bor med oss i huset, sover i sängarna och hjälper till med det mesta som finns att göra. Kattungarna växer upp mitt i all liv och rörelse, blir mycket hanterade och gosade med, och då menar jag mycket! Jag tror på kvalitet framför kvantitet och mitt mål är att föda upp kattungar som har allt jag själv önskar i en katt.

Jag föder upp inom SVERAK/FIFé under stamnamnet S*Tiddlywinks. Prefixet S* står för Sverige (och ska inte uttalas). Dottern Eris är numera delägare i stamnamnet, vi måste ju trygga återväxten 😉

Jag är aktiv inom kattvärlden, startade tillsammans med några andra upp Nordic Selkirk Rex och där innehar jag ordförandeposten. Jag har även varit aktivt behjälplig med godkännandet av Selkirk Rex inom FIFé. På utställningar har jag oftast synts iförd en röd assistentskjorta, numera gul.

Dock är jag sedan våren -16 godkänd som domarelev på kategori 3 och 4, så framöver är det förhoppningsvis på andra sidan bordet jag kommer befinna mig och hoppas att inom inte allt för många år vara godkänd domare.